Στηρίξτε μας

Ζωντανά κουνέλια ως στολίδια και στο «The Mall Athens» στο Μαρούσι! (Βίντεο)

19 Απριλίου 2012 10:43 | Καταγγελίες
Ζωντανά κουνέλια ως στολίδια και στο «The Mall Athens» στο Μαρούσι! (Βίντεο)

Στο υπόγειο του εμπορικού κέντρου «The Mall Athens» στο Μαρούσι και φέτος, όπως ακριβώς και πέρυσι, η γνωστή αλυσίδα πώλησης ζωοτροφών και κατοικίδιων «Pet City» έστησε ένα γυάλινο κλουβί και σε αυτό τοποθέτησε κάμποσα τροφαντά κουνελάκια (μητέρες και μωρά), προκειμένου να τα χαζεύουν τα πιτσιρίκια και τελικά να τους τα αγοράζουν οι γονείς τους.

Το www.zoosos.gr διαπίστωσε χθες το απόγευμα, ότι οι αρμόδιοι του εμπορικού κέντρου και οι υπεύθυνοι της αλυσίδας πώλησης ζώων και ειδών για κατοικίδια προκειμένου, να προσφέρουν στους πελάτες του «The Mall Athens» κάτι διαφορετικό, και στο κλίμα τον ημερών, αν και ο νόμος το απαγορεύει, έστησαν τη βιτρίνα με τα ζωντανά εκθέματα.

Σαφώς τέτοιου είδους έκθεση ζώων δεν προάγει τη φιλοζωία, ούτε στοχεύει στην εκπαίδευση των παιδιών. Στοχεύει ξεκάθαρα και μόνο στην τσέπη των γονιών και στο κέρδος των εμπόρων, αφού τα πιτσιρίκια, ό,τι βλέπουν, συνήθως απαιτούν, να το αποκτήσουν. Έτσι η βιτρίνα με τα κουνελάκια είναι ο κατάλληλος «κράχτης» για τα παιδιά, αφού είναι πολύ πιθανό να οδηγήσει τελικά τον γονιό σε κάποιο κατάστημα «Pet City» για την αγορά του «προϊόντος».

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο. Ακούστε τη βουή και τη φασαρία, που επικρατεί, από τους δεκάδες επισκέπτες που βρίσκονται στον χώρο.

Τι παθαίνουν τα ζώα;

Αν κάποιος θέλει να βάλει ντε και καλά να βάλει ζωάκια στη βιτρίνα του, για να τραβήξει τα βλέμματα πελατών, ας τοποθετήσει λούτρινα ή σοκολατένια, που ούτε υποφέρουν, ούτε αισθάνονται…

Η τοποθέτηση των ζώων στις βιτρίνες στηρίζεται στην εκμετάλλευση και τον εξαναγκασμό, αφού τους αφαιρεί το δικαίωμα να ζουν ελεύθερα εντός του φυσικού τους περιβάλλοντος και της κοινωνικής δομής του είδους τους.

Τα ζώα υποβάλλονται σε αφύσικες γι’ αυτά συνθήκες, ενώ διατηρούνται για πολλές ώρες σε μεγάλα ή μικρά γυάλινα δοχεία ή σε πλαστικές θήκες χωρίς να υπολογίζονται οι αρνητικές επιπτώσεις στην ψυχική και τη σωματική τους υγεία.

Η υφαρπαγή από το περιβάλλον τους, η μεταφορά και διατήρησή τους επί ώρες στα κλουβιά τους δημιουργεί τεράστιο άγχος και στρες.

Τι απαγορεύει ο νόμος

Το άρθρο 12 του νόμου 4039 ξεκάθαρα αναφέρει σχετικά με την απαγόρευση χρησιμοποίησης κάθε είδους ζώου σε κάθε είδους θεάματα και άλλες συναφείς δραστηριότητες ότι:

«1. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε τσίρκο ή σε θίασο με ποικίλο πρόγραμμα, εφόσον τα ζώα αυτά χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους, πραγματοποιούν παραστάσεις ή παρελαύνουν ή εμφανίζονται ενώπιον του κοινού.

2. Απαγορεύεται η διατήρηση κάθε είδους ζώου σε επιχειρήσεις ψυχαγωγικών παιχνιδιών, πίστας αυτοκινητιδίων, μουσικών συναυλιών, επιδείξεων, πανηγυριών ή άλλων καλλιτεχνικών ή ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, εφ’ όσον τα ζώα χρησιμοποιούνται με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιονδήποτε σκοπό στο πρόγραμμά τους».

Τι λέει το Pet City

Στη ταμπελίτσα, που υπάρχει στη βιτρίνα με τα κουνέλια αναφέρεται ότι:
«Τα κουνέλια ανήκουν μαζί με τους λαγούς στην οικογένεια των LEPORIDAE. Είναι μικρά θηλαστικά που βρίσκονται κοντά στον άνθρωπο από την αρχαιότητα. Παρότι βρίσκουν συχνά τη θέση τους ως ζώα συντροφιάς, όπως ο σκύλος και η γάτα, δεν θεωρούνται κατοικίδια, αλλά οικόσιτα ζώα (όπως οι κότες και οι κατσικούλες).

Τα ζωάκια που φιλοξενούμε εδώ (μητέρες και μωρά) ανήκουν στο κατάστημα PET CITY και εκτρέφονται με όλες τις ανέσεις /παροχές και πολύ αγάπη σαν κατοικίδια.

Πιο συγκεκριμένα:
Α. ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Κάθε τρίτη ημέρα κτηνίατρος ελέγχει ένα προς ένα τα μωρά και τις μητέρες.
Β. ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΡΟΦΗΣ
Κάθε πρωί φρέσκα λαχανικά, αποξηραμένο τριφύλλι, λίγα φρούτα και φρέσκο νερό παρέχονται από εκπαιδευμένο ζωολόγο.
Γ. ΕΛΕΓΧΟΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ο χώρος καθαρίζεται κάθε βράδυ. Φρέσκο ροκανίδι (από ξύλο aspen) τοποθετείται παντού. Όλες οι επιφάνειες είναι από υλικά φιλικά προς τα ζώα. Κάθε νύχτα ο χώρος καλύπτεται έτσι ώστε τα ζώα να απομονώνονται και να ηρεμούν.
Ο ζωτικό τους χώρος είναι τριπλάσιος απ’ ότι ορίζεται από τους κανονισμούς για τα κουνέλια από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, τομέας ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (τηλ. 2105248556).
ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΜΗΝ ΤΑΙΖΕΤΕ ΤΑ ΖΩΑΚΙΑ!
ΜΗΝ ΤΑ ΤΡΟΜΑΖΕΤΕ ΜΕ ΦΩΝΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟΤΟΜΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ».

Τι κάνουν οι γονείς;

Αλήθεια έχετε δει ποτέ την εικόνα μικρά παιδάκια, που σίγουρα δεν έχουν καμιά ευθύνη για τις πράξεις τους, να καβαλάνε – λες και ανεβαίνουν σε γαϊδούρι – παπάκια και κουνελάκια, τα οποία κάποιος τους έδωσε ως δώρο αυτές τις «άγιες μέρες», επειδή τα είδαν στη βιτρίνα και τα ζήτησαν;

Επειδή οι έμποροι κάθε είδους αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα μόνο αν αυτή στοιχίζει στην τσέπη τους διαμαρτυρηθείτε!

The Mall Athens
Email: [email protected]
Τηλέφωνα: 2106300000 και 2106300003

Pet City
Email: [email protected]
Τηλέφωνο: 2106644761

Αλήθεια το «Pet City» έτσι συμβάλει στην προαγωγή της ευζωίας, της φροντίδας και της προστασίας των ζώων; Για την παράνομη έκθεση ζώων έχει ενημερωθεί ήδη ο Δήμος Αμαρουσίου και η Δημοτική Αστυνομία, ενώ θα ακολουθήσει καταγγελία και στο Α.Τ. Αμαρουσίου.

Διαβάστε επίσης:

Απομάκρυναν τα κουνέλια από το εμπορικό κέντρο Athens Mall αλλά γλίτωσαν τις κυρώσεις

Αν το παιδί σας ζητήσει παπάκι για το Πάσχα;

Tagged: , , , , , , ,

Βοηθήστε μας να συνεχίσουμε να σας ενημερώνουμε για όσα συμβαίνουν στα ζώα στην Ελλάδα ενισχύοντας το www.zoosos.gr

3 Σχόλια

  1. μαρια

    re paidiaaa ena kounelaki den einai swsto na zei mesa sto spiti opws lete den einai swsto na zei se kloubi den einai swsto n ta agorazoume...gnwrizontas pws ekei pernane diafora vasanistiria k gt emeis na mhn tous dwsoume mia eukairia........telika t einai auto t swsto gia ta kounelia....?????e maaaaa

  2. κωστας

    δε ξερω αν το χουμε ξαναπει εδω αλλα απο τα πετ σιτυ δε πρεπει να αγοραζουμε ουτε μισο στικακι για μασουλημα . ειναι αλυσιδα μαζικης παραγωγης αδεσποτων και βασανισμενων "καθαροαιμων" , ο κυριοτερος χρηματοδοτης των παπυ μιλς , ειναι μπραντνειμ που το ανοιγουν εμποροι, που δεν εχουν καμια απολυτως σχεση με τα ζωα συντροφιας, καθαρα για εμπορικο σκοπο και κερδος . πρωην καφετεριαρχες και κλαμπαρχες ανοιξαν σοριδων τετοια " μαγαζια " , τα ζωα απλα τα χρησιμοπιουν σαν εμπορευμα με τη λογικη του κερδους ( γιαυτο εχουν και κτηνιατρους για να μειωνουν τη χασουρα , δηλαδη τη θνησιμοτητα ) . η λογικη και η συμπεριφορα της αλυσιδας αυτης ερχεται σε ευθεια συγκρουση με αυτα που ολοι εμεις παλευουμε .

  3. Σωτηρία

    εγώ θέλω να μάθω τι κάνουν τα ζώα (επι το πλείστον σκυλάκια) που έχουν στις βιτρίνες των καταστημάτων τους προς πώληση και κάποια από αυτά τελικά δεν θα πουληθούν. Στην αλυσίδα pet city αναφέρομαι. Αν γίνεται αυτό που φαντάζομαι τότε σιγά μην ευαισθητοποιηθούν για τα κουνελάκια τα οποία παρεπιμπτόντως ειναι η πολλοστή φορά που τα εκθέτουν στο συγκεκριμένο χώρο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μοιραστείτε

και βοηθήστε κι εσείς!

error: Απαγορεύεται η αντιγραφή περιεχομένου.